Czy dobry garnek istnieje? – część II

W poprzednim wpisie obiecaliśmy Wam rzetelny opis poszczególnych rodzajów garnków, które można spotkać na rynku. Opisaliśmy w nim najczęściej wybierane przez konsumentów, mianowicie garnki ze stali nierdzewnej. Dzisiejszy i kolejne wpisy poświęcimy pozostałym rodzajom. Znajdziecie w nich garnki z powłoką ceramiczną, garnki z powłoką teflonową, garnki żeliwne, emaliowane i wiele innych, o których mogliście nie słyszeć, a które doskonale sprawdzają się w kuchni. Jeśli jesteście ciekawi, co mamy Wam do powiedzenia na ten temat, zachęcamy do zapoznania się z tym i następnymi artykułami.

Żeliwo jest w cenie

Jeśli lubicie lekkie garnki, żeliwne z pewnością nie przypadną Wam do gustu. Ich charakterystyczną cechą jest bowiem ciężar, który przekłada się na solidność i trwałość naczynia. Warto mieć również na uwadze fakt, że te doskonale przewodzą ciepło. Cecha ta sprawia, że idealnie nadają się do długotrwałego duszenia potraw. Mięso lub bigos przygotowane w takim naczyniu, smakują wprost obłędnie. Co więcej – powinniście również zwrócić uwagę na fakt, że wspomniany rodzaj naczyń długo utrzymuje ciepło, dzięki czemu potrawy nie trzeba podgrzewać po kilka razy. Oznacza to, że nie tylko zaoszczędzicie na prądzie, ale również potrawa nie rozgotuje się i nie zmieni smaku.

Producenci garnków żeliwnych pokrywają je obecnie powłoką emalii, co sprawia, że potrawy nie przywierają do dna. Garnki są także łatwiejsze w utrzymaniu czystości. Abyście nie stwierdzili, że piszemy jedynie o zaletach tego rozwiązania, spieszymy donieść, że posiadają aż dwie wady – są ciężkie, o czym wspominaliśmy na samym początku artykułu oraz dość kosztowne. Chcąc kupić zestaw trzech garnków, trzeba przygotować się na wydatek nie mniejszy, niż ok. 500 zł.