Stosowane w kuchni folie do pieczenia pozwalają na wytwarzanie potraw, które w zasadzie duszą się w własnym sosie i aromacie. Dzięki temu nie musimy wykorzystywać dodatku tłuszczu, ponieważ potrawy mięsne pieką się we własnych sokach. Atutem będzie więc niższa kaloryczność potrawy. Dodatkową zaletą jest fakt, iż właściwie potrawa przyrządza się sama. Nie wymaga to od nas stania przy garnkach i czuwania nad daniem. Tradycyjne przyrządzanie w garnku lub na patelni jest właśnie tak absorbujące.
Należy potrawę mieszać lub dodawać do niej tłuszczu, czy wody, aby się nie przypaliła. W pieczeniu w folii w piekarniku jesteśmy zwolnieni z tego obowiązku. Nastawiamy odpowiednią temperaturę i czas pieczenia i piekarnik informuje nas kiedy należy potrawę wyjąć. Zasada jest taka, że czas przeliczamy proporcjonalnie do wagi mięsa. Tak więc dwukilogramową pieczeń powinniśmy piec dwie godziny. Folie do pieczenia zapobiegają wysuszaniu potraw. Są one soczyste, ponieważ nie ma miejsca na ujście wytwarzanych przez nie soków.
To sposób na przyrządzanie wszystkich rodzajów mięsa, ryb czy warzyw. Ponadto folia zapobiega zabrudzeniom naczynia czy wnętrza piekarnika. Nic nie odpryskuje podczas pieczenia. Jeżeli układamy na blasze kilka elementów zawinięty w folię, np. ryb, zadbajmy o to by nie dotykały siebie. Pozwoli to na dokładne ich upieczenie z każdej strony. Piekąc rybę w całości np. pstrąga, możemy umieścić w niej plaster cytryny bez obawy, że sok wypłynie na zewnątrz. Po odwinięciu folii zyskamy dodatkowy aromat, który idealni współgra z przyrządzoną potrawą.