Chcesz, żeby foremki do zapiekania i inne blaszki długo Ci służyły? Odpowiednio je zakonserwuj – część I

Nie ulega wątpliwości, że obecny rynek oferuje klientom rozmaite blachy, które można w każdej chwili kupić. Po co jednak niepotrzebnie wydawać pieniądze, jeśli wystarczy odpowiednio konserwować te, które już posiadamy. Warto o tym pomyśleć w momencie, kiedy w swoich kuchennych zasobach mamy te najtańsze, które – nie ma co ukrywać – lubią szybko rdzewieć, rysować się, po prostu niszczyć. Nie martw się jednak, jeśli nie wydałaś kroci na odpowiednie foremki do zapiekania, wystarczy, że dobrze je zakonserwujesz, a te będą służyć Ci przez długi czas. Jak to zrobić? Na to pytanie odpowiadamy poniżej.

Kroki, które pozwolą odpowiednio zadbać o każdą blachę

O blaszki powinno dbać się już od momentu ich nabycia. Niektóre osoby twierdzą, że nowa blaszka nie wymaga żadnych działań. My jesteśmy trochę innego zdania. Zastanówcie się bowiem – blacha stoi na półce sklepowej, obok której codziennie przechodzi wielu ludzi. Co za tym idzie – kurzy sie, przyjmuje bakterie i inne drobnoustroje. Czy zatem nie warto byłoby ją przed pierwszym użyciem choćby przemyć, aby pozbyć się wszystkich niechcianych elementów?

Niektórzy uważają, zresztą słusznie, że każdą blaszkę przed użyciem należy przepalić. Wiele z nich, podobnie jak współczesne piekarniki, pokrytych jest specjalną powłoką ochronną, której przed użyciem należy się pozbyć. Co więcej, jeśli przepalimy blaszkę, która będzie posmarowana masłem, ta nie będzie rdzewieć.

Skoro wiecie już jak dbać o nowo zakupioną blaszkę, przyszedł czas na to, aby podpowiedzieć Wam, jak jej używać. Tego jednak dowiecie się w kolejnym artykule, na który już teraz Was zapraszamy.