Co garnkom żeliwnym daje powłoka emaliowana? – część I

Garnki emaliowane znane są od dawien dawna. Gotowały w nich nasze babcie, mamy, a teraz mamy szansę gotować w nich my. O ile tradycyjne garnki nie są niczym dziwnym, o tyle połączenie garnki żeliwne emaliowane może wiele osób zastanawiać. Chcemy od razu rozwiać wątpliwości. Wspomniane połączenie sprawia, że naczynia do gotowania mają o wiele więcej zalet, ponieważ łączą w sobie profity garnków żeliwnych i garnków emaliowanych. Zapewne wiecie, jakie zalety mają garnki żeliwne. Dziś chcemy podpowiedzieć, dlaczego warto wybierać te z powłoką emaliowaną.

Cenimy ją nie tylko za piękne kolory

Emalia ceniona jest nie tylko za piękny wygląd. Od wielu lat posiada właściwości, które powodują, że chętnie wykorzystywana jest do tworzenia z niej garnków. Co więcej, warto podkreślić, że nawet nowoczesne naczynia do gotowania pokrywane są powłoką emaliowaną, aby zyskać dodatkowe zalety.

Okazuje się, że dzięki powłokom, które nakładane są na nowoczesne garnki, emalia przeżywa swoją drugą młodość. Nowoczesny proces technologiczny sprawił że produkt ten stał się pełnowartościowy i trwały. Warto podkreślić, że garnki żeliwne emaliowane są nie tylko bezpieczne dla zdrowia, ale również neutralne dla środowiska naturalnego. Warto, abyście wiedzieli, że tego rodzaju garnki nie zawierają żadnych alergenów, co sprawia, że są zupełnie bezpieczne dla alergików. Idealnie gładka powierzchnia, która sprawia, że w garnkach nie gromadzą się złowrogie bakterie to kolejna zaleta, dla której warto postawić na garnki żeliwne emaliowane.