W poprzednim artykule rozpoczęliśmy opisywanie zalet, dla których garnki żeliwne emaliowane są coraz chętniej wybieranymi produktami. W związku z tym, że pozytywów jest tak wiele, dziś chcemy ponowić temat, abyście mieli wiedzę i 100% pewność, że te garnki muszą znaleźć się w Waszej kuchni. Jeśli jesteście co jeszcze dają wspomniane naczynia do gotowania, zostańcie z nami i zapoznajcie się z tym, co mamy do powiedzenia.
Zalety garnków żeliwnych emaliowanych sprawiają, żę te biją inne na głowę
Poza tym, że garnki żeliwne emaliowane są idealnym rozwiązaniem dla alergików, ponieważ emalia, którą zostały pokryte jest bezpieczna dla zdrowia i nie zawiera niebezpiecznych metali, należy pamiętać o kolejnych profitach, jakie dają. Należą do nich:
-
Idealnie gładka powierzchnia, która nie tylko zapobiega przywieraniu potraw, ale również sprawia, że w garnku nie gromadzą się bakterie i inne zanieczyszczenia.
-
Nałożona na garnki powłoka jest kwasoodporna, co oznacza, że bez obaw można gotować w nich kwaśne potrawy. Kwas nie rozpuści powłoki i nie przeniknie do dalszej części garnka, co mogłoby spowodować, że smaki i zapachy mogłyby przeniknąć do kolejnych potraw, które będziesz w nim przygotowywać.
-
dzięki temu, że emalia nie pochłania zapachów i smaków, każda potrawa smakuje wyjątkowo.
-
Emalia jest odporna na promieniowanie UV, dzięki czemu garnki wyglądają jak nowe przez wiele lat.
-
Gładka powłoka sprawia, że garnki żeliwne emaliowane są łatwe w utrzymaniu czystości. Warto, abyście wiedzieli, że można myć je w zmywarce.