Garnki żeliwne emaliowane są produktami stosunkowo młodymi, które chętnie wybierane są przez gospodynie domowe. Nie ma się czemu dziwić, ponieważ wspomniane zestawy posiadają wiele właściwości, za które można pokochać gotowanie. Powolne nagrzewanie się i stygnięcie to ich ogromna zaleta. Co jednak, jeśli źle gospodarujemy garnkami i pożywienie zaczyna do niego przywierać? Jak sobie poradzić z takim problemem? Odpowiedzi na to pytanie szukajcie w dalszej części tekstu.
Czy naczynie jest do wyrzucenia?
Z doświadczenia wiadomo, że w momencie kiedy potrawy zaczynają przywierać do patelni teflonowych lub ceramicznych, takie naczynia trzeba wyrzucić. Zupełnie inaczej dzieje się w przypadku garnków żeliwnych. Istnieje prosty sposób, który pozwoli na dalsze użytkowanie tego rodzaju naczyń. Okazuje się, żę wystarczy przetrzeć je przed gotowaniem naturalnym tłuszczem, a żadna potrawa nie będzie przywierać do dna.
Garnki żeliwne emaliowane są jeszcze prostsze w użytku, ponieważ specjalna powłoka wykonana z wysokiej jakości emalii chroni je przed możliwością przywierania do nich potraw. Nic zatem dziwnego, że wiele osób stawia właśnie na takie połączenie. Dzięki niemu można przygotować zdrowe posiłki bez użycia tłuszczu. Rozwiązanie to jest idealne dla osób, które dbają o swoją linię.
Jeżeli jednak zdarzy się, że jedzenie zacznie przywierać, nie pozostaje nic innego, jak garnek potraktować tak samo jak tradycyjny garnek żeliwny. Odrobina naturalnego tłuszczu powinna pomóc.