Tytułowe pytanie zadaje sobie każda osoba, która stoi przed wyborem garnków do gotowania. Szczerze powiemy, że nie znamy na nie odpowiedzi, bo taka po prostu nie istnieje. Każdy ma swoje preferencje i każdy będzie uważał inny rodzaj garnka za ten idealny. Dlatego też w tym i kolejnych artykułach nie będziemy wychwalać jednego rodzaju garnków, a przedstawimy rzetelne informacje na temat wszystkich podstawowych rodzajów dostępnych na rynku. Chcemy bowiem, abyście sami ocenili, co jest dla Was najważniejsze i wybrali garnki, które będziecie uważali za najlepsze.
Materiał i powłoka – na to powinno zwracać się szczególną uwagę
Kiedy chcecie wybrać garnki idealne, powinniście mieć na uwadze, że to materiał, z którego zostały wykonane oraz powłoka, jaką je pokryto, mają ogromny wpływ na to, czy te będą bezpieczne dla zdrowia i dobre jakościowo. Bez względu na to, czy wybierzecie garnki z powłoką ceramiczną, czy emaliowane, powinniście wiedzieć, jakie jeszcze rodzaje są dostępne na rynku. Przewrotnie zaczniemy od zupełnie innego rodzaju tych naczyń, mianowicie od garnków ze stali nierdzewnej, które są najczęściej wybieranymi przez konsumentów. Ten rodzaj pokochacie za wytrzymałość i odporność na zarysowania. Co więcej, garnki tego typu doskonale przewodzą ciepło.Niektórzy producenci twierdzą również, że można je z powodzeniem myć w zmywarce. Pamiętajcie, aby wybierając te garnki, spojrzeć na oznaczenia. Dobre jakościowo, powinny mieć na dnie napis 18/10, co oznacza, że zawierają w sobie 18% chromu i 10% niklu. Ta informacja potwierdza, że garnek jest nierdzewny i wykonany z wysokiej jakości materiałów. Jest to również istotna informacja dla alergików, którzy nie powinni korzystać z tego rodzaju wyposażenia, jeśli uczuleni są na metale.