Choć na naszym blogu poświęciliśmy kilka artykułów, aby jak najszerzej opisać garnki żeliwne emaliowane i garnki stalowe emaliowane, dziś chcemy poświęcić im kolejny wpis. Mianowicie, chcemy odpowiedzieć na pytanie, które nam i sobie zadaje wielu z Was – czy garnek emaliowany można postawić na każdym rodzaju kuchenki? Zdania są podzielone, dlatego dziś rozwiewamy wszelkie wątpliwości.
Uniwersalne i kompatybilne
Powyższe słowa powinny rozwiać wszelkie wątpliwości tych, którzy je mieli. Okazuje się bowiem, że garnki emaliowane mogą być wykorzystywane na każdej kuchence. Sprawdzą się nawet na indukcji, gdzie potrzebne są garnki z dnem ferromagnetycznym. Pamiętajcie – w tym wypadku dno jest najważniejsze, nie cały korpus.
Na co jeszcze należy zwrócić uwagę, jeśli chodzi o uniwersalność garnków emaliowanych? Jeśli posiadają emaliowane lub stalowe uchwyty, można z powodzeniem używać ich w piekarniku. Podduszone, a następnie zapieczone danie z pewnością będzie smakowało wybornie. Co więcej, w przeciwieństwie do innych garnków, swobodnie można w nich przechowywać żywność.
Pamiętajcie jednak, że ten rodzaj naczyń do gotowania, choć cały czas ulepszany, nadal jest delikatnym sprzętem, na który trzeba uważać. Jeśli zauważycie, że powłoka emaliowana odprysła, garnek będzie do wyrzucenia. Zwróćcie zatem uwagę na fakt, że emalia nie lubi szybkiej zmiany temperatur. Jeśli włożysz zimny garnek na duży palnik lub gorący garnek do zimnej wody, powłoka może najzwyczajniej w świecie popękać.