Czy garnki emaliowane są szkodliwe?

Moda na zdrowe odżywanie a powłoka emaliowana

Coraz więcej osób w polskich domach zwraca szczególną uwagę nie tylko na to, jakie produkty wkłada do garnka, ale też skąd pochodzą oraz jaki mają skład. Moda na zdrowe odżywanie to dobry trend, ale zmuszający nas często do dokonania kilku istotnych zmian w kuchni. Kluczem w kwestii przygotowywania zdrowych posiłków są garnki, w których na co dzień gotujemy. Co w tej sytuacji z naszymi ulubionymi garnkami emaliowanymi? Czy gotowanie w nich jest odpowiednie dla naszego zdrowia?

Jak zadbać o garnki z emalii?

Jakość, cena oraz wygląd mogą przemawiać za tym, że jesteśmy zwolennikami garnków emaliowanych. Jednak, jeśli o nie odpowiednio nie zadbamy, to ich powłoka może doprowadzić do powstawania niebezpiecznych reakcji zachodzących podczas gotowania posiłków. W przypadku wyposażenia kuchennego z emalii warto używać silikonowych lub drewnianych akcesoriów. Jeśli dojdzie do ich przypalenia, to należy je zamoczyć i wystrzegać się tarcia szorstką gąbką.

Uwaga na niską jakość!

Szkodliwe garnki emaliowane to te, które są słabej jakości. Kupione na wagę, od nieznanych producentów w bardzo niskich cenach mogą krótko nam posłużyć, a do tego źle wpływać na nasze zdrowie. Gotowanie w nich może prowadzić do uwalniania najkorzystniejszych substancji z przygotowywanych potraw. Dobre garnki emaliowane udostępniane przez polecanych producentów i tak będą tańsze niż np. zestawy ze stali nierdzewnej. Dodatkowo można będzie w nich przechowywać dania nawet do kilku dni.