Czy garnki szklane kiedyś wyprą z rynku inne rodzaje?

Naczynia żaroodporne używane są w naszych kuchniach od kilkudziesięciu lat. Nic zatem dziwnego, że producenci idą o krok dalej i tworzą garnki ze szkła, które mają zastąpić garnki z powłoką ceramiczną, emaliowane, teflonowe i inne występujące na rynku. Zanim jednak tak się stanie w Polsce, minie jeszcze kilkadziesiąt lat. Ten rodzaj nie jest bowiem zbyt popularny w naszym kraju. Niemniej jednak, czujemy się w obowiązku, aby opowiedzieć Wam o nich. Dzięki temu będziecie mieć poczucie, że wiecie wszystko o rodzajach naczyń do gotowania dostępnych na rynku.

Czym mogą zachwycić?

Czy w którymkolwiek sklepie widzieliście zestaw szklanych garnków, które moglibyście wykorzystać w swojej kuchni? Zapewne nie. I nie ma w tym nic dziwnego, ponieważ te nie są jeszcze popularne w naszym kraju. Niemniej jednak, abyście byli gotowi na ich przybycie, zapoznajcie się z zaletami, które z pewnością przypadną Wam do gustu.

Pierwszą, najczęściej wymienianą jest dobre przewodnictwo ciepła. Szkło nagrzewa się nie tylko szybko, ale również równomiernie, co oznacza, że potrawa gotuje się znacznie szybciej i w każdym miejscu tak samo. Co więcej, garnki ze szkła nie wchodzą w reakcje z żywnością, co jest dobrą wiadomości dla alergików. Należy również zwrócić uwagę na fakt, że taki garnek nie zmienia smaku potrawy i nie oddaje zapachów innych, które były w nim wcześniej gotowane.

Niestety garnki takie mają jedną zasadniczą wadę – znacznie szybciej ulegają zniszczeniu. Wystarczy chwila nieuwagi, która spowoduje, że garnek pęknie lub zostanie doszczętnie stłuczony. Wówczas nie pozostaje nic innego, jak go wyrzucić.