Wydawać by się mogło, że pokrywki i uchwyty to najmniej istotne elementy garnków. Czy aby na pewno? W dzisiejszym artykule chcemy pokazać Wam, że na ten mało istotny dla wielu element, także trzeba zwrócić uwagę. Dlaczego warto o nim pomyśleć jeszcze zanim garnki wylądują na kuchence? Na to pytanie odpowiemy w dzisiejszym artykule. Jeśli jesteście ciekawi, zachęcamy do lektury.
Nienagrzewające się tworzywo ułatwi podniesienie garnków
Zapewne wielokrotnie zdarzyło się Wam oparzyć, kiedy podniosłyście nagrzany garnek do góry. Dlaczego tak się zadziało? Nie dlatego, że zapomniałaś ręcznika lub rękawicy kuchennej, która mogłaby uchronić Twoje dłonie przed poparzeniem, ale dlatego, że miałaś na kuchence garnek, którego rączki nagrzewały się pod wpływem ciepła.
Wybierając naczynia na kuchenkę, nie tylko indukcyjną, pamiętaj o tym, aby zwrócić uwagę na to, czy rączki nagrzewają się podczas gotowania. Ciekawym pomysłem, który wielu producentów wprowadziło się do swoich produktów są odczepiane rączki, które doczepia się dopiero w momencie, kiedy chcecie go zdjąć z ognia lub przesunąć na bok. Pamiętajcie jednak, że w tym wypadku gotowanie musicie mieć opanowane do perfekcji, aby nie doszło do wykipienia potrawy. Przyczepienie rączki w takim momencie może być utrudnione. Warto również podkreślić, że takie rozwiązanie pozwala na łatwiejsze przechowywanie naczyń w szafkach.
Jeśli chcecie czerpać przyjemność z gotowania na płycie indukcyjnej, wybierając garnki na indukcję, pamiętajcie o tej kwestii.