Folie do pieczenia, folie bąbelkowe i wiele innych rodzajów

Folia ma szerokie zastosowanie w branży spożywczej i nie tylko. Folia do pieczenia to jeden z możliwych sposobów jej używania w gospodarstwie domowym. Folia spożywcza służy też do przechowywania żywności zabezpieczając przed jej zepsuciem. W ten sposób można przechowywać resztki potraw w lodówce. Dużą zaletą jest fakt, iż nie przepuszcza ona innych zapachó z wnętrza lodówki na osłanianą potrawę.

Folia jest też materiałem, który zabezpiecza rożnego rodzaju przedmioty czy powierzchnie. Tak zwana folia malarska jest wykorzystywana przy remontach. Chroni meble i inne przestrzenie przed zabrudzeniami. Warto również wspomnieć o folii, która jest wykorzystywana przy nadawaniu paczek. Pudełko z przesyłką jest zabezpieczane poprzez elastyczną formę. Dzięki temu jest ona chroniona przed różnego rodzaju uszkodzeniami w transporcie. Do przewożenia przesyłek służy także folia bąbelkowa. Ją nie jest oklejane pudło z przesyłką, lecz sama przesyłka.

Folia bąbelkowa chroni przedmioty kruche i łatwo ulegające zbiciu. Warto w niej przewozić szkło, porcelanę, ceramikę oraz drobny sprzęt RTV. Jest wykorzystywana przy przeprowadzkach. Bardzo popularnym rodzajem folii jest tez folia aluminiowa, która znajduje się chyba w każdej szufladzie kuchennej. Służy nie tylko do przygotowywania potraw ale także do ich przechowywania. W folię aluminiową można także zawijać kanapki do szkolnej śniadaniówki. Pozwala to na estetyczne opakowanie a także na dłuższe zachowanie świeżości.