Folie do pieczenia, czyli potocznie zwane rękawami są sposobem na dietetyczne i estetyczne przygotowanie potraw. Są bardzo praktyczne i dlatego znalazły swoje stałe miejsce w kuchni. Jednak czy tylko można je wykorzystywać do wypieku potraw? Okazuje się, że pomysłowość jest nieograniczona i dlatego wiele produktów można używać na rożne sposoby.
Folie do pieczenia są wykonane z celofanu. Celofan znalazł swoje zastosowanie przy pakowaniu prezentów. Jest to bardzo przyjemny wizualnie i wyjątkowy w swej prostocie sposób na przygotowanie podarunku. Jeżeli ktoś nie ma pod ręką celofanu, który kupujemy w arkuszach lub paczki na prezenty, może wykorzystać właśnie wspomnianą wcześniej folię do pieczenia. Zakupiony prezent owijamy jeden raz celofanem i związujemy ku górze wstążką lub sznurkiem.
Wcześniej celofan kojarzył się z tworzywem, które było wykorzystywane do ozdoby i ochrony bukietów. Kwiaty znajdowały się w celofanie, który był związany ozdobną wstążką. Dzisiaj przeźroczysty celofan idealnie odnajduje się jako materiał do pakowania prezentów. Doskonale widać zapakowany wewnątrz prezent ale wrażenie wizualne jest naprawdę wyjątkowe. Nadaje się do owinięcia każdego przedmiotu. Trzeba tylko zadbać o odpowiednią ilość celofanu.
Celofan występuje również w różnych odsłonach kolorystycznych. Przeźroczysty jest po prostu najbardziej popularny. Jednakże można wybrać zupełnie inny odcień i dopasować do niego tasiemkę. Obdarowany na pewno doceni estetykę zapakowanego prezentu.