Smacznie i zdrowo
Przygotowywanie posiłków na parze to sposób na uzyskanie zdrowych i pełnych witamin posiłków. Jednak, w jaki sposób dokonać właściwego wyboru naczynia, dzięki któremu szybko i komfortowo będziemy mogli wykorzystać właściwości pary wodnej? Zarówno dobre garnki do gotowania na parze, jak i parowary umożliwiają to, dlatego warto porównać ich zalety, aby dostosować wybór do indywidualnych potrzeb.
Elektryczny parowar i jego zalety
Nie musimy ustawiać naczynia na kuchence, aby ugotować posiłek na parze, wystarczy użyć elektryczny parowar. Podłączając kabel do gniazdka z prądem na kuchennym blacie w kilka chwil rozgrzejemy urządzenie do pożądanej temperatury. Parowar często wyposażony w czasomierze przypomni nam, kiedy zakończy się gotowanie konkretnych produktów. Mankamentem tego rozwiązania jest duży pobór energii elektrycznej oraz wysokie ceny w przypadku tego typu urządzeń.
Skuteczne garnki do gotowania na parze
Naczynia ze stali nierdzewnej, szkła lub ceramiki, to najczęściej wybierane materiały na rynku w kwestii przyrządzania dań na parze. Szczelna pokrywka z odpowietrznikiem, sitko oraz elegancki wygląd, to cechy wyróżniające dobre garnki do gotowania na parze. Jednak w tym przypadku sami musimy kontrolować czas całego procesu. Uwagę kupujących zwracają zwłaszcza z racji przystępnych cen, choć droższe modele najwyższej jakości znajdziemy w szerokich ofertach producentów garnków.