W ostatnim artykule opowiedzieliśmy Wam o niektórych zaletach, z jakimi można spotkać się w momencie przyrządzania potraw w garnkach emaliowanych. Mając na uwadze fakt, że tych jest znacznie więcej, w dzisiejszym wpisie chcemy kontynuować ten temat. Mamy nadzieję, że pamiętacie, iż bez względu na to, czy są to żeliwne garnki emaliowane, czy te wykonane ze stali, można z powodzeniem przygotowywać w nich pyszne i zdrowe potrawy. Tych z Was, którzy nie czytali poprzedniego wpisu, z całego serca zachęcamy do zapoznania się z nim. Tym, którzy nie mogą doczekać się kolejnej porcji przydatnych informacji, przedstawiamy je poniżej.
Doskonały wybór dla alergików
Osoby, które są alergikami szukają rozwiązań, które pozwolą im uniknąć lub zmniejszyć dolegliwości związane ze schorzeniem. Nic zatem dziwnego, że unikają niklu i innych metali, zawartych w garnkach ze stali nierdzewnej. Producenci garnków, chcąc ulżyć ich cierpieniu wyprodukowali naczynia, które nawet jeśli wykonane są ze stali, pokryto je bezpieczną emalią, która nie wchodzi w reakcję z żywnością. Dlatego też garnki emaliowane są w pełni bezpieczne dla osób borykających się z alergią.
Dlaczego jeszcze warto postawić na ten produkt? Zapewne niewielu z Was zdaje sobie sprawę z faktu, że w wielu fabrykach produkujących garnki emaliowane, wspomniana powłoka nakładana jest ręcznie. Choćby z szacunku dla osób, które to robią, warto zainwestować w choć jeden garnek emaliowany. Zapewniamy, że po tym pierwszym bardzo szybko w Waszych kuchniach pojawią się kolejne, bo nie będziecie wyobrażać sobie przygotowywania potraw bez ich udziału.