Choć płyta indukcyjna jest stosunkowo nowym tworem na rynku, wiele osób używa do przyrządzania na niej garnków, które znane są nawet naszym babciom i mamo. O jakich naczyniach mowa? Oczywiście o emaliowanych. Zdziwieni? My nie, ponieważ z doświadczenia wiemy, że są to jedne z najlepszych propozycji na każdą kuchenkę. Jeśli macie wątpliwości, przeczytajcie poniższy tekst. Mamy nadzieję, że nasze argumenty sprawią, iż przekonacie się do tego typu garnków.
Unowocześnione – w pełni bezpieczne i praktyczne
Emaliowane garnki na płytę indukcyjną, rondelki, pokrywki. To one bardzo często królują w naszych kuchniach. Nie ma w tym nic dziwnego, ponieważ emalia jest niezwykle bezpiecznym materiałem. To doskonały wybór w momencie, kiedy w naszym domu mieszkają alergicy, dzieci, czy osoby starsze, dla których zdrowe pożywienie jest niezwykle ważne. Dlaczego warto postawić na ten produkt? Otóż nie wydziela on szkodliwych substancji, które mogą przedostać się do pożywienia. Co więcej – nie reaguje z gotowanymi potrawami, dzięki czemu te nie zmieniają smaku. Warto również podkreślić, co będzie niezwykle ważne dla estetów, że garnki emaliowane posiadają piękne zdobienia, dzięki czemu nadają całej kuchni niebywałego charakteru.
Faktem jest i trzeba o tym pamiętać, że odprysk emalii dyskwalifikuje garnek z dalszego użytku. Pod jej warstwą kryje się bowiem zwykła blacha, która jest podatna na korozję. Pamiętajcie jednak o tym, że czasy, kiedy nowy garnek po pierwszym użyciu był do wyrzucenia, dawno minęły. Obecnie producenci stawiają na wysokiej jakości komponenty, które pozwalają użytkować garnki emaliowane przez wiele lat.