Dziś ostatni artykuł z cyklu “rodzaje garnków”. Dowiecie się z niego czym są garnki silirganowe i miedziane. Jak można się spodziewać, poznacie ich wady i zalety. Odpowiemy również na pytanie, dlaczego tak rzadko spotykamy je w naszych kuchniach. Zapraszamy do lektury.
Miedź jest w cenie
Garnki miedziane, choć posiadają zalety bardzo zbliżone do tych, które posiadają garnki z powłoką ceramiczną, zachwycają bardziej niż te drugie. Dlaczego tak się dzieje? Przede wszystkim są niezwykle eleganckie. Ich kolor przywodzi na myśl nie tylko smak, ale również bogactwo kuchni, w której się znajdują. Z zalet, które znacie z poprzednich typów, należy wyróżnić przede wszystkim szybkie i równomierne nagrzewanie się tego rodzaju naczyń. Dodatkowo warto dodać, że aby przypalić przygotowywane potrawy, trzeba naprawdę się postarać.
Pamiętajcie również o tym, że aby były trwałe, musicie je specjalnie konserwować. Do tego celu używa się specjalnych środków lub soku z cytryny. Co więcej, aby zawsze wyglądały pięknie, nie możecie ich myć w zmywarce i zawsze, po każdym użyciu zmuszeni będziecie je polerować. Co więcej – są stosunkowo drogie, ponieważ komplet kosztuje minimum 1000 zł. Czy warto zatem postawić na ten produkt? Odpowiedzcie sobie sami.
Nowa technologia – silargan
Garnki silarganowe to nowość na rynku. Stworzone zostały z myślą o alergikach, jako w pełni bezpieczny dla nich produkt. Należy podkreślić, że materiał, z którego są wykonywane jest niezwykle trwały. Nie straszne mu są żadne uszkodzenia, a dodatkowo łatwo się czyści. To, co może odstraszyć potencjalnych użytkowników, to cena. Za komplet garnków możecie zapłacić nawet 2000 zł.