Gotowanie i oszczędzanie

Oszczędność to cecha, która przydaje nam się nie tylko na zakupach, ale także w kuchni, podczas przyrządzanie potraw. O tym, żeby nie marnować jedzenia mówi się coraz głośniej, ale gotując możemy też oszczędzać czas i energię.

Przestrzegaj zasad

Rachunki za prąd możemy mieć niższe, gdy zainwestujemy w kuchenkę, która pozwala dokonać takich oszczędności, ale nie mniej ważne są naczynia, w jakich gotujemy. Warto wybrać takie, które błyskawicznie się nagrzewają i równomiernie rozprowadzają ciepło – potrawy w nich przygotujemy szybko i z pewnością będą smaczne. Oczekiwania te spełnia z pewnością garnek ceramiczny, który także długo utrzymuje temperaturę potrawy. Podczas gotowania warto też przestrzegać pewnych zasad, które pozwalają nam zaoszczędzić czas i energię. Najprostsza z nich mówi, że dno garnka powinno być dopasowane do wielkości płyty grzewczej – niezależnie od tego, jaki rodzaj kuchenki mamy.

Szybko i tanio

Jeżeli garnek jest zbyt duży lub zbyt mały to gotowanie trwa dłużej niż mogłoby i tracimy energię. Sposobem na oszczędność energii jest także gotowanie potraw jednogarnkowych, wówczas mamy włączoną tylko jedną płytę kuchenki, a jeżeli danie przyrządzimy w dużym naczyniu, to możemy mieć obiad na dwa dni. Producenci sprzętów AGD coraz częściej dokładają wszelkich starań, aby ich produkty pozwalały na zaoszczędzenie energii. Nowoczesne rozwiązania stosuje się nie tylko w garnkach, ale też na przykład w czajnikach elektrycznych, lodówkach czy zmywarkach. Dzięki temu możemy gotować nie tylko smacznie i zdrowo, ale też szybko i tanio.