Jaki garnek wybrać do gotowania szparagów?

Szparagi a prawidłowe przygotowanie

Jeśli uwielbiasz zajadać się szparagami, to powinieneś rozważyć zakup odpowiedniego wyposażenia do ich gotowania. Dzięki specjalnie dostosowanemu do tego garnkowi z pewnością będą smakować wyśmienicie! Szparagi to niezwykle delikatne warzywa, które z dodatkami mogą dostarczyć naszym organizmom sporo właściwości odżywczych. Tylko odpowiednio przygotowane będą miały niepowtarzalny smak.

Wspólne cechy garnków do szparagów

W sklepach dostępnych jest naprawdę wiele garnków do gotowania szparagów, ale zawsze posiadają kilka wspólnych cech. Odróżniają się od innych akcesoriów kuchennych tym, że są wąskie i wysokie. Często też są zaopatrzone w specjalny wewnętrzny koszyczek, co ułatwia wyjmowanie szparagów w pozycji stojącej. Podczas gotowania warto też zwrócić uwagę na główki warzyw, które w trakcie przyrządzania powinny wystawać nad powierzchnią wody. Wystarczy, aby wydobywająca się para z garnka odpowiednio je ugotowała.

Jakie garnki wybierać?

Dobre garnki do gotowania szparagów najczęściej wykonane są ze szlachetnej stali nierdzewnej lub szkła żaroodpornego. Standardowe rozmiary to 16 cm średnicy, wysokość 24 cm oraz pojemność do czterech litrów. Wygodne będzie to, jeśli nasz przyszły zakup będzie nadawał się do mycia w zmywarce. Warto zwrócić uwagę, czy będą dostosowane do kuchenki gazowej, elektrycznej czy indukcyjnej. Pożyteczne jest już wspomniane sitko, dzięki któremu gotować będziemy mogli także makarony czy inne warzywa na parze.