Włosi słyną z miłości do kawy. To właśnie w ich kulturze można cieszyć się wieloma rodzajami kawy tj. espresso, cappuccino, Americano czy latte macchiato. Wszystkie wspomniane kawy można bez trudu wypić w dobrej kawiarni lub w domu, jeśli mamy do dyspozycji rozbudowany ekspres do kawy. Każdy rodzaj wyróżnia się wyjątkowym smakiem i metodą przyrządzania. Jeśli chcesz się zagłębić w świat kawy, to koniecznie przeczytaj nasz artykuł
Rodzaj kawy z ekspresu – poznaj podstawowe napoje kawowe
Pomimo wielu rodzajów kawy bariści tak naprawdę wyróżniają dwa podstawowe typy. Potocznie możemy się napić kawy czarnej i białej, czyli tej z dodatkiem mleka. Inne rodzaje to przede wszystkim modyfikacje związane z proporcjami mleka. Czarna kawa jest reprezentowana przez espresso, americano czy ristretto. Biała kawa jest wzbogacona mlekiem lub mleczną pianką. Mleko może być dodawane do kawy w różnych ilościach i o różnej temperaturze. Mleczny dodatek może być dodawany na ciepło lub zimno w zależności od przepisu.
Włoski klasyk, czyli espresso
Myśląc o kawie, od razu nasuwa się określenie espresso. Metoda przyrządzania takiego napoju kawowego jest bardzo uporządkowana, a trzymanie się wszystkich zasad pozwoli cieszyć się idealnym espresso. Napar tego typu jest podawany w naczyniu o wielkości mniejszej niż ma klasyczna filiżanka. To dlaczego, że w tym specjalne kawowym mieści się od 30 do 35 ml wody. Sam ekstrakt kawowy musi zostać zaparzony przez wodę o temperaturze do maksymalnie 96 stopni Celsjusza. Do przyrządzenia natomiast espresso bariści wykorzystują około 15 gramów zmielonej kawy, tak więc zapach i smak są niezwykle intensywne. Dlatego też taki rodzaj kawy z ekspresu jest bardzo często przygotowany.
Lekka i smaczna kawa, czyli cappuccino
Omawiając kwestię tego, jaki rodzaj kawy z ekspresu jest często przygotowany w Polsce, nie sposób zapomnieć o cappuccino. To standardowy napój kawowy, będący połączeniem czarnej kawy z mleczną pianką i odrobiną ciepłego mleka. Do przygotowywania takiego napoju trzeba użyć 25 ml ciepłej wody i spienionego mleka w ilości 125 ml. Według starej włoskiej tradycji cappuccino powinno być podawane w szerokiej filiżance.