Pieczenie tortów jest dla wielu osób frajdą, a dla innych pracą. Nie da się ukryć, że dzisiaj na rynku dostępnych jest naprawdę sporo różnorodnych tortów, które zapierają tych w piersiach, ponieważ są aż tak bardzo urodziwe. Można oczywiście dekorować torty masą cukierniczą czy też masą czekoladową, plastyczną lub też wykorzystując do tego rękawy cukiernicze i tylki. Jakie można wyróżnić akcesoria do tortów i na jakie warto się zdecydować? W jaki sposób upiec tort? Zachęcamy serdecznie do przeczytania naszego krótkiego artykułu.
Narzędzia do tortów
Wszystkie torty, które można podziwiać w sklepach czy też na stronach internetowych, są oczywiście wykonane ręcznie. Wykorzystuje się do nich wiele jednak narzędzi, które znacznie ułatwiają pracę. Mimo wszystko trzeba dysponować zmysłem zdobniczym, który pozwoli rzeczywiście stworzyć niepowtarzalne arcydzieła zapierające dech w piersiach. Jakie można wyróżnić zatem akcesoria. Co tak naprawdę się przydaje? Z pewnością na początek warto kupić rant do tortu 12 cm. Dzięki temu można upiec biszkopt, który następnie obkładany jest masą. Rant do tortów 12 cm rzeczywiście się przydaje, jeśli chcemy zrobić ciasto średniej wielkości.
Ponadto, bardzo przydatnymi akcesoriami do tortów są oczywiście waga, wałki, szpatułki do wygładzania, noże do cięcia, noże strunowe, szczypce wydłużone, skalpel, tylki do dekorowania, patery do przenoszenia, poziomice do wypoziomowania wielkości tortu a także oczywiście jedna z najważniejszych, przyrządy do modelowania.
Rant do tortu 12 cm
Rant do tortu 12 cm sprawdza się do wykonania mniejszego biszkopta. Oczywiście należy upiec tyle biszkoptów, Ile tak naprawdę potrzebuje się warstw tortu. Osoby, które decydują się na to, aby upiec tort okolicznościowy, mogą wyłącznie upiec dwa biszkopty. Należy pamiętać, że jeżeli chce się mieć fantazyjny tort, który będzie od góry się zwiększać w dół, warto zdecydować się na zakup kilku rantów. W tym wypadku z pewnością sprawdzą się 12 cm, 10, 8.