Kawa mrożona to marzenie każdej osoby w upalny dzień. Niewątpliwie działa bardzo orzeźwiająco, a zarazem pobudzająco zgodnie ze swoim przeznaczeniem. Podczas letnich ciepłych poranków, nie zawsze mamy ochotę na kubek gorącej kawy o temperaturze wrzenia. Wtedy z pomocą przychodzi alternatywa na zimno – czyli kawa mrożona! Można w ten sposób przygotować praktycznie każdy rodzaj kawy, od małej czarnej, po pyszny lodowy napój z wieloma dodatkami.
Jak wykonać pyszną mrożoną kawę?
Po pierwsze trzeba zadbać o odpowiedni fundament, czyli napar kawowy, na którego bazie przyrządzimy całą resztę. Należy zadbać, aby wykonany został z odpowiedniej jakości ziaren i z gatunku, który nam najlepiej smakuje. Stopień zmielenia zależy, jak zdecydujemy się wykonać esencje do naszej mrożonej kawy. Najprościej będzie, jeśli przygotujemy go w ekspresie, w postaci aromatycznego espresso, bądź do jego zaparzenia użyjemy klasycznej kawiarki. Do schłodzenia napoju w późniejszym etapie można użyć kostek kawowych, by napój nie stracił na swojej intensywności, a wręcz przeciwnie został wzmocniony. Do wykonania mrożonej kawy potrzebujemy zatem:
- pojedyncze bądź podwójne espresso,
- cukier brązowy lub biały,
- pół szklanki chłodnego mleka, lub innego napoju, na którego bazie chcemy stworzyć kawę,
- dodatki w postaci lodów, czekolady, bitej śmietany, owoców, etc.
W pierwszej kolejności należy zaparzyć espresso, które będzie esencją naszego napoju. W tym czasie szklanki, w których chcemy przyrządzić napój, wkładamy do zamrażalnika. Najlepiej sprawdzą się wysokie, przeźroczyste naczynia o dużej pojemności, jeśli mamy zamiar przygotować kawę z dodatkami w postaci lodów czy też śmietany. Jeszcze ciepły napar dobrze jest osłodzić, by bez problemu cukier uległ rozpuszczeniu. Kawę można przygotować w poniższy sposób:
- Przygotowane espresso należy schłodzić i chwilę odczekać.
- Na dno schłodzonej szklanki wlać słodki syrop, który będzie dopełnieniem naszej kawy. Można na jego rzecz zrezygnować z cukru, najczęściej takie syropy są mocno słodzone.
- Wlać schłodzone espresso.
- Wrzucić kostki lodu, jeśli chodzi o ilość, każdy powinien dodać wedle własnego uznania.
- Całość zalać mlekiem, tak aby ilość mleka nie przekroczyła połowy objętości naczynia.
- Nałożyć gałkę lodów i bitej śmietany.
- Można pod koniec udekorować startą na tarce czekoladą, która będzie dopełnieniem smaku naszej kawy.
- Podać bezpośrednio po przygotowaniu, wtedy smakuje najlepiej.
- Smacznego!
Kwestia dodatków to oczywiście bardzo indywidualna sprawa. Powyższy przepis jest jedynie inspiracją, jak może wyglądać alternatywa dla mrożonej kawy – w tym wypadku zawiera lody, ale można urozmaicić kawę o owoce, ciasteczka, czy rurki walfowe. Może być zamiennikiem deseru w letni, ciepły dzień, bądź przyjemnym napojem orzeźwiającym podczas przerwy w pracy lub szkole. Syrop, o którym mowa dostępny jest w wielu wariantach smakowych, dlatego bez wątpienia każdy znajdzie coś dla siebie. Więcej przepisów znajdziesz na stronie.