Materiał ma znaczenie – wybieramy blaszki do pieczenia

Chyba każdy przyzna nam rację, jeśli powiemy, że materiał, z którego wykonano blaszkę do pieczenia, ma znaczenie. Ostatnio mówiliśmy o tym, dlaczego najpopularniejszymi są foremki do zapiekania, które wykonano z blachy ocynkowanej. Dziś jednak chcemy przekonać Was do tego, że warto stawiać także na inne rozwiązania, które pozwolą stworzyć przepyszne wypieki.

Szklane, silikonowe, ceramiczne – które formy sprawdzą się w Waszej kuchni?

Przyglądając się formom do zapiekania, śmiało można stwierdzić, że coraz chętniej wykorzystywaną jest ta wykonana ze szkła żaroodpornego. Choć wielu nie wierzy, że można w niej upiec pyszne ciasto, zapewniamy, że tak jest. Warto również podkreślić, że ten rodzaj blachy to doskonałe foremki do zapiekania potraw wytrawnych. Jak zatem widać – forma szklana ma wiele zastosowań. Niestety odbija się to na jej cenie. Należy bowiem mieć na uwadze, że za ten rodzaj formy trzeba sporo zapłacić. Dlaczego jednak warto zapłacić więcej? Otóż takich form nie trzeba wykładać papierem, a przeźroczyste boki sprawiają, że dokładnie można obserwować proces pieczenia. Poza wysoką ceną, forma szklana ma jeszcze jedną wadę – niestety jest krucha i dość ciężka. Jeśli zdarzy się, że wypadnie Wam z ręki na podłogę, jest bardziej niż pewne, że się stłucze, a ciasto lub inna potrawa będą do wyrzucenia.

Formy, które wykonano ze stali węglowej to kolejna propozycja, która może spotkać się z Waszym uznaniem. Są nie tylko trwalsze niż tradycyjne formy wykonane z blachy, ale również można spotkać je w niższych cenach niż naczynia żaroodporne. Posiadają dodatkowo specjalną powłokę, która zapobiega przywieraniu ciasta czy innej zapiekanej potrawy. Co więcej, na rynku można spotkać modele z wyjmowanym dnem lub odpinanymi rantami, dzięki czemu łatwiej można wyjąć ciasto z formy.