Choć formy blaszane są powszechnie używane, niewiele osób wybiera ją do zapiekania tarty. Czy jednak słusznie? Dziś postaramy się odpowiedzieć na to pytanie. Mamy nadzieję, że informacje, które mamy Wam do przekazania sprawia, że podejmiesz słuszną decyzję i kupicie metalową formę do tarty. Dlaczego warto? Przeczytajcie poniżej.
Wyjmowane dno blaszki? Dlaczego może być pomocne?
Choć mówi się, że do metalowej formy szybciej przywiera ciasto, warto zastanowić się nad jej kupnem. Dlaczego? Okazuje się, że taka forma szybciej się nagrzewa, dzięki czemu ciasto szybciej się nagrzewa i dopieka, stając się przy tym chrupiące.
Choć chrupiące ciasto jest ogromnym atutem, gospodynie domowe może odstraszać fakt, że blacha jest karbowana na brzegach, przez co utrudnione jest jej smarowanie i wysypywanie bułką, jak również późniejsze czyszczenie. Karbowany brzeg nie pozwala również na wyłożenie formy papierem do pieczenia.
Warto również mieć na uwadze, że formy blaszane, które pokryto teflonem mogą się porysować. Nie ma zatem mowy o tym, aby bez problemu pokroić tartę w formie.
Jednym, co sceptyków może przekonać do form blaszanych to możliwość wyjmowania dna. Dzięki temu bez problemu można wyjąć wypiek i podzielić go na odpowiednie kawałki. Należy mieć na uwadze, że wyjmowanie ciasta jest niezwykle proste. Po przestygnięciu formy, wystarczy od spodu pchnąć je palcem, aby to swobodnie “wyszło” z formy. Jest to ogromne ułatwienie, ponieważ ciasto nie jest połamane. Co więcej, sposób ten doskonale się sprawdza w momencie, kiedy zapiekane jest samo ciasto, a nadzienie już nie.