Pielęgnacja przedłuża trwałość

Garnki nie mają łatwego „życia”. Poddajemy je działaniu wysokiej temperatury, detergentów, przypalamy i rzadko dbamy o nie tak, jak na to zasługują. Wydaje nam się, że skoro są wykonane ze stali lub innego solidnego materiału, to są niezniszczalne. Ale tak nie jest.

Z delikatnością

Nawet najwyższego gatunku naczynia wymagają odpowiedniej pielęgnacji, aby służyły nam przez długie lata. Sposoby pielęgnacji zależne są od materiału, z jakiego nasze garnki zostały wykonane. Zaliczane do najsolidniejszych garnki i patelnie stalowe mogą znieść wiele i trudno je uszkodzić, ale złe czyszczenie może im zaszkodzić. Nie można do tego celu używać drucianych myjek, ani żadnych innych, które mogą porysować powierzchnię. Do jej zniszczenia mogą się także przyczynić silne detergenty. Patelnia czy garnek ceramiczny to naczynia bardzo cenione ze względu na swoje praktyczne zalety, ale również wymagają szczególnego traktowania.

Mycie przedłuża życie

Ceramicznej powierzchni może zaszkodzić nawet, z pozoru niewinny, kontakt z solą. Nie oznacza to, że w ogóle nie powinniśmy jej używać, gdy gotujemy w tych naczyniach, ale że nie powinny one mieć z solą zbyt długiego kontaktu. Dlatego dobrze jest je umyć tuż po zakończeniu gotowania czy smażenia. Naczynia ceramiczne należy myć bardzo dokładnie, bo tylko wówczas nieprzywierające dno zachowa swoje właściwości. Pamiętajmy też, aby po umyciu wytrzeć dno do sucha, bo może pojawić się na nim kamień, który spowoduje jego zniszczenie. Wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad, aby naczynia wystarczyły nam na długie lata.