Jeszcze kilkadziesiąt lat temu nasze babcie i prababcie nigdy nie pomyślałyby o innej kuchni, jak węglowej. To na niej przygotowywały pyszne posiłki, którymi zajadała się cała rodzina. Co więcej – nie miały problemu z tym, jakich garnków używać. Dziś, kiedy technologia poszła znacznie do przodu, mamy wiele innych możliwości. Obiadów nie gotuje się na ogniu, a przy użyciu kuchenek gazowych, elektrycznych, w tym również indukcyjnych. Jeśli o te ostatnie chodzi – trzeba zaopatrzyć się w specjalne garnki na indukcję, które umożliwią bezproblemowe gotowanie. O jakim sprzęcie mowa? Dowiecie się tego, czytając dalszy tekst. Zachęcamy do lektury.
Ferromagnetyczne garnki? Co to takiego?
Wspomniana wyżej właściwość jest tą, której trzeba poszukiwać, jeśli chce się bez problemów gotować na kuchence indukcyjnej. Jak sprawdzić, czy garnek będzie odpowiedni? Większość producentów umieszcza na jego dnie specjalną informację. Jak wygląda? Otóż jest to symbol zwojnicy, która wielu osobom przypomina szlaczek albo płotek. A co, jeśli nie znajdziemy takiego znaczka na garnku? Wówczas możemy użyć tradycyjnego magnesu. Jeśli garnek go przyciągnie to znaczy, że będzie nadawał się na kuchenkę indukcyjną.
Dlaczego tak istotna jest ferromagnetyczność? Otóż kuchenka wytwarza pole elektromagnetyczne, na które reagują naczynia, które wytworzone zostały z ferromagnetycznych metali. Jest to podstawowa zasada działania indukcji, dlatego też zawsze zwracajcie uwagę na to, czy garnek, który Wam się podoba posiada wspomniane właściwości.