Garnki i wszelkie naczynia, jakie mamy w naszej kuchni mogą być produktami ekologicznymi lub nie. Jeżeli więc ważne jest dla nas środowisko naturalne, to wybierajmy te naczynia, które są dla niego przyjazne.
Liczy się wnętrze
Nawet gdy kupimy najzdrowsze warzywa czy mięso bez konserwantów, a przyrządzimy je w naczyniach, które są wykonane z materiałów, które nie mają wiele wspólnego z ekologią, to nasz posiłek już nie będzie zdrowy. Do naczyń, które nie tylko cieszą oko, ale mają też piękne wnętrze zaliczyć można garnki ceramiczne. Warto jedynie zwrócić uwagę na emalię, jaką są one pokrywane – czy nie ma w niej dodatków, które być może nie są korzystne dla naszego zdrowia. Sama ceramika to produkt naturalny, wyrabiany z gliny, która poddawana jest obróbce w specjalnym piecu, w bardzo wysokiej temperaturze. Garnki z powłoką ceramiczną są uniwersalne, bo można w nich gotować, smażyć, a także używać ich w piekarniku.
Jak u babci
Do łask wracają używane kiedyś powszechnie garnki żeliwne. Nasze babcie na pewno miały je w swojej kuchni. Odeszły nieco do lamusa, bo są dość ciężkie i niepraktyczne z tego powodu, ale mają wiele zalet, więc na nowo zaczynamy je doceniać. Żywność w nich przyrządzana zachowuje wszystkie swoje wartości odżywcze, a z garnków nie przedostaje się do niej żadna szkodliwa substancja, a jedynie żelazo, które sprawia, że obiad staje się jeszcze zdrowszy. Garnki te są więc szczególne polecane osobom, które zmagają się z anemią. Babcie zawsze wiedzą najlepiej, co jest dla nas dobre.