W ostatnich dwóch artykułach poruszliśmy temat materiałów, z których mogą być wykonane foremki do zapiekania oraz formy do ciast. W związku z tym, że temat jest dość obszerny, omówiliśmy tylko trzy rodzaje materiałów, z których wykonane są brytfanny. Dziś zatem kontynuujemy temat. Chcemy bowiem, abyście mieli pełną świadomość tego, co możecie otrzymać na rynku i co może przydać się Wam w kuchni.
Silikon i ceramika zyskują na popularności
Jeszcze do niedawna wiele osób nie wyobrażało sobie tego, że może piec swoje ulubione ciasta w formie z silikonu. Obecnie jednak coraz chętniej sięgamy po tego typu rozwiązania, bo nie tylko są bezpieczne dla zdrowia, ale również trwałe. Co więcej – ich elastyczność sprawia, że możemy je schować w najmniejsze zakamarki szuflad, a te po wyjęciu i tak odzyskają swój pierwotny kształt.
Kolejnym materiałem, który coraz chętniej wykorzystuje się do produkcji form do pieczenia jest ceramika. Dlaczego warto zastanowić się nad wyborem takiej formy? Gospodynie wybierają je przede wszystkim za wzornictwo, które może upiększyć stół. Ciasta nie trzeba wyjmować z takiej formy, można je podać bezpośrednio na stół. Warto również podkreślić, że wypiek nie będzie się przypalał, ponieważ ceramika nagrzewa się znacznie wolniej, niż pozostałe materiały.
Na koniec chcemy wspomnieć o formach papierowych, które stosuje się raczej jednorazowo. Choć pokryte warstwą silikonową, często podczas wyjmowania wypieku ulegają destrukcji. Są to zatem formy dla pań, które nie pieką często, przez co inne formy nie są im potrzebne. Wystarczy jednorazowa keksówka i będą szczęśliwe.