Skąd wzięła się popularność zestawów ze stali nierdzewnej?
We współczesnych kuchniach najczęściej można spotkać garnki ze stali nierdzewnej. Cechuje je dobra jakość, nie są podatne na rdzewienie, a użytkownicy chwalą je za solidność, higieniczność i wytrzymałość. Służą w kuchniach przez długie lata, gdyż wykazują odporność na uszkodzenia mechaniczne oraz wgniecenia. Dobre garnki ze stali nierdzewnej są wykonane z wysokiej jakości stali chromo-niklowej.
Komfort w codziennym użytkowaniu
Najlepsze stalowe garnki, to te, które posiadają grube dno oraz ścianki. Dla prawdziwych miłośników gotowania ważne, aby miały potrójną warstwę, która z pewnością zabezpieczy każdą potrawę przed jej przywieraniem oraz przypalaniem. Z tego też względu lepiej utrzymają ciepło, a przygotowywane jedzenie nie wystygnie od razu po zestawieniu z kuchenki. Za sprawą dobrej cyrkulacji powietrza, dobre garnki ze stali nierdzewnej są energooszczędne.
Wady w korzystaniu z garnków ze stali nierdzewnej
Nie można wspomnieć o kilku wadach stalowych garnków. Przede wszystkim zawierają nikiel, który potrafi być zmorą alergików. Korzystanie z nich w tej sytuacji może być szkodliwe. Osoby z branży gastronomicznej narzekają, że nawet dobre garnki ze stali nierdzewnej wolno się nagrzewają. Poza tym żywność może nabierać metalicznego posmaku, jeśli zbyt długo będzie przechowywana w tego typu naczyniach. W przypadku zakupu słabej jakości garnków stalowych na ich powierzchni szybko pojawi się nieestetycznie wyglądający nalot.