Folie do pieczenia z celofanu zwane są potocznie rękawami. Jest to bardzo wygodna forma pieczenia. Tego typu folie występują w różnorodnej postaci. Mogą to być rękawy wąskie i długie, które mają zastosowanie przy pieczeniu ryb w całości. Mogą być też rękawy, które są szerokimi i dużymi torbami z dnem. Wtedy trzeba tylko zapiąć górę takiej torebki.
Mogą być też rękawy, które występują w formie długich pasów do pocięcia według potrzeb. Wtedy należy zapiąć, zarówno górę, jak i dół rękawa. Do zapinania rękawów służą specjalne, dołączone do opakowania klipsy. Jeżeli nie ma ich w zestawie można związać folię nicią kuchenną. Działanie folii jest bardzo proste. Wewnątrz umieszczona i zapięta potrawa dusi się we własnych sokach i przyprawach. Nie dodajemy do niej, ani wody, ani tłuszczu. Rękaw pęcznieje, a potrawa wewnątrz powoli się piecze w odpowiednio nastawionej temperaturze.
Ważne jest by nie umieszczać zbyt wysoko w piekarniku dania w folii, bo może pęknąć. Jest to doskonały sposób na przyrządzanie drobiu w całości. Potrawy, które przygotowujemy w taki sposób są zdrowsze z uwagi na mniejszą zawartość tłuszczu, a tym samym kalorii. Dzięki szczelnemu zamknięciu w rękawie nie ulatują aromaty. Jest to sposób na stosowanie zdrowego jadłospisu dla całej rodziny. Folie można przechowywać w szufladzie kuchennej, nie zajmują dużo przestrzeni. Są trwałe i nie ulegają zniszczeniu. Te, które kupujemy w metrowych rulonach tniemy nożyczkami według zapotrzebowania.