Tortilla w domowych warunkach

Tortilla jest daniem wywodzącym się z kuchni meksykańskiej. Występuje w postaci placka, wyglądem przypominającego naleśnik. Skład jest jednak inny. Bazą do powstania tych placków jest mąka i woda. Meksykanie nadziewają tortillę różnymi składnikami lub stosują jako pieczywo. Popularne chipsy meksykańskie nachos są także wytwarzane w ten sam sposób co tortilla. Mają tylko inny kształt i rozmiar. Gdy tortilla ostygnie nie jest już smaczna, ponieważ zaczyna przybierać gumowatą konsystencję.

Ponieważ wytwarzanie tortilli nie jest skomplikowane można ją wykonać w domowych warunkach. Jeżeli sięgniemy po gotowe placki, które możemy zakupić w sklepie, to w zasadzie mamy całkiem ułatwione zadanie. Nadzienie do tortilli to kwestia gustu i kreatywności. Popularnym pomysłem jest tortilla z kurczakiem, warzywami i sosami. Sosy to także kwestia indywidualnych upodobań. Może być to sos czosnkowy, pomidorowy lub sos słodko – kwaśny. Kurczaka kroimy na małe kawałeczki i podsmażamy razem z przyprawami. Do tego dodajemy warzywa w postaci sałat, papryki, ogórka i pomidora. Skład to tak naprawdę kwestia gustu.

Ciepłą tortille smarujemy sosem i potem nakładamy nadzienie. Całość zwijamy w rulon. Aby się nie rozpadał i nie wylatywały z niego produkty, warto wykorzystać folie do pieczenia, którą zwijamy dolną część tortilli. Jest to smaczna przekąska, zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Można ją serwować w różnorodnych wersjach smakowych z mięsem lub w wersji wegetariańskiej.