Ryby – źródło witamin

W zbilansowanej diecie powinny znaleźć się ryby. Są bogate w składniki odżywcze, w tym i w witaminy. Ryba na talerzu jest zalecana dzieciom i dorosłym. Są bogactwem kwasów omega, soli mineralnych, witamin A,D,E,PP oraz z grupy B. Lekarze wszystkich specjalizacji są zgodni co do korzystnego wpływu ryb dla organizmu. Dlatego zalecają ich spożywanie przynajmniej raz w tygodniu.

Mają o wiele więcej składników odżywczych niż inne gatunki mięsa. Ryby można przygotowywać na wiele różnych sposobów. Najbardziej popularną formą jest smażenie ich na tłuszczu roślinnym. Jednakże potraw rybnych jest mnóstwo. Ryby przyrządza też się wykorzystując folie do pieczenia , które umieszcza się w piekarniku lub na grillu. Potrawa dusi się wtedy we własnych sokach i jest bardziej dietetyczna niż ryba usmażona na oleju. Kaloryczność ryby maleje jeżeli nie stosujemy do ich przygotowania panierek. Ryby można także ugotować lub przyrządzić na parę. Są jeszcze też sposoby podawania ryb na zimno. Należy też wspomnieć o rybach wędzonych. Taka wersja najbardziej pasuje do ryb tłustych takich jak makrela, halibut czy pikling. Popularną formą jest ryba w galarecie, po grecku, w oleju lub occie. Warto się rozeznać w przepisach kulinarnych, w jakiej formie najlepiej smakuje dany gatunek ryby. Będąc w nadmorskich miejscowościach można uraczyć się rybą prosto z kutra. Tam można zjeść świeżą rybę u źródeł. Warto wiedzieć, które gatunki są najzdrowsze i jakie najlepiej serwować na obiady rodzinne.