Rolada może być określeniem stosowanym na potrawę mięsną oraz na słodki wypiek. Jest to ciekawa forma podania dania. Otrzymuje się ją poprzez zawinięcie dowolnego farszu w kawałek mięsa lub ciasta. Aby rolada mogła się dobrze utrzymać w swojej postaci ważne jest aby ciasto lub mięso były cienkie. Można wówczas farsz zawinąć i zgodnie z przepisem umieścić w lodówce do schłodzenia lub w piekarniku do wypieczenia.
Farsz do potraw mięsnych może być tak różnorodny jak tylko podpowiada wyobraźnia. Do wypieku rolady mięsnej w piekarniku można wykorzystać folie do pieczenia, które sprawą, iż będzie się ona piekła w swoich sokach i aromatach. Można zaserwować jedną, duża roladę lub kilka mniejszych roladek. Najbardziej popularnym daniem podanym w postaci roladek są zrazy. Jest to potrawa z mięsa wołowego, w które zawija się kawałek boczku wędzonego, plaster cebuli i ogórka kiszonego. Taki farsz po upieczeniu stanowi doskonałą kompozycję smakową.
Innym rodzajem zawijanego mięsa są gołąbki. Jest to mięso mielone zawijane w liście kapusty. Rolada w postaci słodkiego wypieku to znakomity pomysł na deser. Idealnie do tego celu nadawać się będzie nadzienie owocowe. Szczególnie znana na tym polu jest rolada bezowa, w którą zawija się owoce sezonowe, np. maliny, truskawki czy jagody. Dodatkowo można ją podawać z cukrem pudrem lub bitą śmietaną. Smaki owoców doskonale równoważą się ze słodkim smakiem bezy oraz bitej śmietany. Jest to deser, który ucieszy każdy nawet najbardziej wyszukany gust.