Folie do pieczenia – kaczka z jabłkami

Kaczka z jabłkami jest bardzo popularną potrawą. Jest to danie wykwintne, które wygląda bardzo okazale. Podaje się ją w całości. Jak należy przygotować kaczkę? Trzeba sprawdzić ile ona waży, aby wiedzieć jaki jest długi czas pieczenia. Do wnętrza kaczki wkładamy pokrojone w plasterki jabłka. Niektórzy obierają ze skórki, ale nie jest to konieczne. Następnie nacieramy kaczkę przyprawami, zwłaszcza sola i pieprzem.

Aby nadzienie nie wypadało można zawiązać nogi kaczki sznurkiem lub wykorzystać do tego wykałaczki. Następnie będziemy potrzebować folie do pieczenia. Są lepszym sposobem niż pieczenie w brytfannie, ponieważ kaczka jest równomiernie wilgotna i soczysta. Nie dochodzi do efektu wysuszania. Folię zamykamy specjalnie do tego przeznaczonym klipsem. Najlepiej te przygotowania zrobić dzień przed zaserwowaniem potrawy. Gdy pozostawimy ją z jabłkami im przyprawami na całą noc, będzie przechodzić smakiem i aromatem. Wówczas będą one bardziej wyraźne i efektowne. Kaczkę podajemy w całości układając ją na dużym talerzu. Dodatkowo możemy ją ozdobić gałązką tymianku.

Folia zabezpieczy piekarnik przed ubrudzeniem się oraz zapewnia, że kaczka piecze się w równym stopniu z każdej strony. Do kaczki idealnie pasuje modra kapusta lub buraczki. Nadzienie z jabłek, które przeszło zapachem mięsa również stanowi doskonały dodatek. Jest to potrawa, którą można podać na rodzinny obiad. Mięso kaczki jest delikatne i ma bardzo charakterystyczny smak. Dobrze doprawiona i wypieczona kaczka stanowi doskonały sposób na podjęcie gości.