W poprzedniej części informowaliśmy Was o tym, jak dbać o nowo zakupioną blaszkę. Obiecaliśmy Wam również, że w dzisiejszym wpisie dowiecie się jak dbać o produkt podczas użytkowania. Nie przedłużamy zatem i spełniamy daną obietnicę. Poniżej kilka istotnych informacji, które sprawią, że już nigdy nie będziecie musieli wyrzucać blach po pierwszym użyciu, a foremki do zapiekania będą zawsze wyglądały jak nowe.
Usuwanie przypalonych resztek, mycie w zmywarce – jak czyścić blachę?
Osoby, które widzą przypaloną blachę, często załamują ręce. Kompletnie nie wiedzą, jak zabrać się za jej czyszczenie. Co więcej – często robią to nieprawidłowo, przez co blacha już na początku użytkowania wydaje się być zniszczona. Jeśli należysz do tego grona, pamiętaj, aby pod żadnym pozorem nie szorować blaszki, bo tylko zedrzesz tak ważną warstwę ochronną. Jedyne co możesz zrobić z zapieczonymi resztkami to namoczyć je w letniej wodzie z detergentem i poczekać, aż wszystko od mięknie. Wówczas przy użyciu gąbki delikatnie pozbędziesz się resztek, a blaszka będzie wyglądała jak nowa.
Niektórzy zastanawiają się, czy blaszki można myć w zmywarce. Jeśli się uprzecie, nikt Wam tego nie zabroni. Warto jednak mieć na uwadze fakt, że tego rodzaju naczynia najlepiej umyć w zlewie. Wówczas macie pewność, że powłoka ochronna, którą jest pokryte naczynie nie zostanie uszkodzona. Szczególnie trzeba to mieć na uwadze, jeśli w swoich zasobach posiada się tańsze egzemplarze. Droże, które mają lepszą powłokę ochronną można myć w zmywarkach. Zanim jednak to uczynicie, sprawdźcie na opakowaniu, co na ten temat sądzi producent.