Początkująca gospodyni domowa może mieć nie lada problem z doborem odpowiednich narzędzi, które pozwolą jej przygotować pyszne ciasto lub danie wytrawne. O ile wybór garnków nie musi być trudny, o tyle formy do pieczenia mogą przysporzyć jej nie lada problemów. Mając to na uwadze, w dzisiejszym artykule chcielibyśmy omówić charakterystyczne formy, których używa się do konkretnych wypieków. Mamy nadzieję, że nasz wpis pomoże wam dokonać dobrego wyboru, dzięki czemu pieczenie nie będzie dla Was udręką. Jaką formę wybrać do tarty, a jaką do biszkoptu na tort? Na te pytania odpowiedzi szukajcie w poniższym tekście.
Specjalistyczne formy pozwolą stworzyć udane wypieki
Nie ulega wątpliwości, że chcąc stworzyć określony wypiek lub potrawę, musicie posiadać odpowiednie narzędzia. Jeśli chodzi o końcowy efekt, z pewnością przydadzą się specjalistyczne formy, które sprawią, że upieczenie tortu czy tarty nie będzie niczym trudnym. W jakie formy należy zaopatrzyć swoją kuchnię, aby żaden wypiek nie był dla nas zaskoczeniem? Oto przykłady:
- tortownica – forma, która ma wysoki, odpinany brzeg. Wspomniana forma jest doskonała do tworzenia wysokich tortów;
- forma do tarty – niskie falowane brzegi i okrągły kształt to znaki charakterystyczne wspomnianej brytfanny. Dzięki niej można przygotować pyszne tarty, zarówno słodkie, jak i wytrawne;
- formy do muffinek – jest to blaszka, która ma wytłoczone specjalne otwory o określonej średnicy. Co więcej, każde wgłębienie ma klasyczny kształt, który pozwala stworzyć idealne ciastko;
- forma do pizzy – podobnie, jak forma do tarty posiadają bardzo niski brzeg i są okrągłe. Różnicą jest to, że brzeg nie jest falowany. Taka forma pozwala ukształtować idealną pizzę;
- forma do babki – to formy, które są szersze u góry i węższe u podstawy. Często można spotkać takie, które na środku posiadają dodatkowy walec, dzięki któremu można stworzyć babkę z dziurką.