Marzą Ci się domowe ciasta? Wybierz odpowiednią formę i ciesz się ich smakiem i zapachem, który będzie unosił się po całym domu

O pieczeniu ciast najczęściej przypominamy sobie, kiedy nadchodzą święta. Marzą nam się wówczas babki, pierniki, makowce i inne smakołyki, które pamiętamy z domu rodzinnego. Towarzyszący im zapach, choć zagłuszany przez trudy dnia codziennego, wraca z każdym kolejnym dniem, który zbliża nas do Wigilii lub śniadania wielkanocnego. Jak jednak stworzyć pyszny wypiek, jeśli w naszym domu brakuje form do pieczenia? Jakie formy kupić, aby moglibyśmy używać ich często i piec w nich wszelkie wypieki? Na to pytanie postaramy się odpowiedzieć w dzisiejszym artykule.

Stal nierdzewna, szkło, czy silikon – jakie formy wybrać do pieczenia świątecznych ciast?

Pierwszą rzeczą, na którą należy zwrócić uwagę jest nie tylko wielkość formy, ale również materiał, z którego została wykonana. Jak możecie się spodziewać z czego innego będzie wykonana forma do tarty, a z czego innego forma do piernika.

Najczęściej wykorzystywanymi są obecnie formy ze stali nierdzewnej, które są w stanie służyć użytkownikom przez wiele lat, jeśli tylko odpowiednio będziemy je konserwować. Co więcej są niezwykle wtyrzymałe i odpoirne na korozję, w przeciwieństwie do form aluminiowych, które łatwo z kolei wyczyścić z resztek ciasta. Kolejną formą, którą można wziąć pod uwagę jest ta wykonana z silikonu. Okazuje się, że choć do tej pory wiele osób patrzyło na nią nieufnie, ta zdobywa coraz większą rzeszę fanów. Nie ma się w sumie czemu dziwić, ponieważ jest nie tylko wytrzymała, ale również elastyczna, co oznacza, że można przechowywać ją w najmniejszych zakamarkach, a po wyjęciu ta wróci d swoich pierwotnych rozmiarów i kształtów.