Najlepiej smakują te potrawy, które nie tylko są przyrządzone zgodnie ze sztuką kulinarną, ale też pięknie podane.
Na co dzień i od święta
Dlatego, gdy już wyposażymy naszą kuchnię w niezbędne sprzęty i naczynia, jak patelnie, brytfanny czy
garnki ceramiczne, nie zapomnijmy o naczyniach do serwowania. Serwisy obiadowe, kawowe czy herbaciane będą ozdobą każdego przyjęcia czy uroczystego obiadu. Na co dzień też nie musimy ich chować głęboko w szafkach ani szufladach, bo porcelana doda elegancji naszemu wnętrzu. Gdy nie są używane, możemy je przechowywać w oszklonych gablotkach, zwłaszcza jeżeli lubimy styl retro. Serwisy mogą jednak mieć też bardzo nowoczesny wygląd, bo ich producenci również podążają za trendami.
Idealna całość
Wybierając odpowiedni dla siebie serwis, weźmy więc pod uwagę to, jak mamy urządzone mieszkanie, aby naczynia do serwowania pasowały do niego stylistycznie. Najczęściej zastawa stołowa proponowana jest jako komplet przeznaczony dla dwunastu lub dla sześciu osób. Jeżeli nie mamy dużej rodziny, a przyjęcia urządzamy tylko na okoliczność wielkich wydarzeń, częściej spotykając się w małym gronie, to zdecydujmy się na to drugie rozwiązanie. Dobrym pomysłem jest także zakup serwisu obiadowo-deserowego, na którym podamy zarówno główne danie, jak i deser. Na eleganckim stole nie powinno też zabraknąć pięknie wykonanych sztućców, cukiernicy czy patery na ciasto. Wszystkie elementy powinny być ze sobą spójne stylistycznie, by tworzyły idealną całość. W takich okolicznościach wszystko lepiej smakuje.