Folia aluminiowa zapewne w opiniach gospodyń domowych jest wspaniałym wynalazkiem. Nadaje się, zarówno do pieczenia potraw, jak i ich przechowywania. Można w nią zawinąć pozostałości po obiedzie i przechowywać w lodówce. Nadaje się do tego, aby wyłożyć nią blaszkę, w której będzie piec danie. Wówczas potrawa nie będzie przywierać do podłoża.
Jest też doskonałym sposobem, aby przyrządzać zawiniętą w nią potrawę. Tutaj będzie doskonałym zastosowaniem dla rolad. Rolada mięsna lub ciasto zanim trafią do piekarnika najlepiej jak leżakują kilka godzin w zwiniętej formie. Wówczas utrzymują formę i przenikają smakiem. Folia ściska w odpowiedniej postaci kształt rolady i zapewnia, że nie będzie się ona rozpadać. Przykładem może tu posłużyć wspaniała rolada bezowa z owocami. Beza jest dość niepokornym wypiekiem, więc łatwo ulega pękaniu.
Dzięki folii, która utrzymuje ją w postaci rolady może ona pozostać w niezmienionym kształcie nim trafi na stół dla uczestników imprezy. Folie do pieczenia mają też duże zastosowanie przy grillowaniu. Zawinięte w nią produkty będą soczyste. Zapobiega to także wyciekaniu elementów potrawy na ruszt. Należy pamiętać, aby nie zawijać w folię kwaśnych owoców lub produktów z pikantnymi przyprawami, gdyż te wchodzą w interakcję z aluminium. Nie należy ulegać mitom, iż strona folii – matowa lub błyszcząca ma jakieś znaczenie przy pieczeniu. Folie aluminiowe najczęściej występują w rolkach. Łatwo ją można rozdzielać.