Smacznie przez cały rok

Przetwory to odrobina lata zimą. Do słoików wkładamy to, co bardzo lubimy, a co w chłodne miesiące jest trudne do dostania. Mogą to być zarówno warzywa, z których zrobimy sałatki czy sosy, jak i owoce – w postaci soków, musów czy konfitur.

Sposób na owoce

Może się wydawać, że do robienia przetworów nie są potrzebne żadne specjalne naczynia czy akcesoria, ale to nie do końca prawda. Rzeczywiście, do podgrzania składników wystarczy garnek ceramiczny, albo jakikolwiek inny, ale zanim dotrzemy do tego etapu, przyda nam się kilka akcesoriów. Jeżeli chcemy zrobić na przykład dżem ze śliwek albo z wiśni, to musimy te owoce do tego odpowiednio przygotować. Niezwykle pomocna będzie tu drylownica, która pomoże nam szybko pozbyć się pestek. Z jej pomocą czynność ta idzie sprawnie i zajmuje niewiele czasu.

Krojenie i obieranie

Dżem truskawkowy lubią chyba wszyscy. Robi się go łatwo, lecz najpierw trzeba pozbawić te owoce szypułek. Jest to zajęcie dość żmudne, ale  wystarczy, że mamy specjalne szczypce do ich usuwania, aby ta praca była o wiele przyjemniejsza i zajmowała niewiele czasu. Amatorzy warzywnych smaków powinni się zaopatrzyć w różnego rodzaju obieraczki, które usprawnią pracę, podobnie jak krajalnice. Dużo szybciej niż nożem pokroimy nimi marchewkę, ogórki, cukinię, a także twardsze owoce, jak jabłka czy gruszki. Ważny jest też wybór odpowiednich słoików, które będą gwarancją tego, że nasze dżemy czy sosy nie zepsują się. Szczególną uwagę trzeba zwrócić na zakrętki, które nie powinny mieć żadnych uszkodzeń przyczyniających się do nieszczelności.