Nowoczesne gotowanie

Naczynia ceramiczne dzięki swoim wielu zaletom zyskują coraz większą popularność. Idealnie wpisują się w potrzeby współczesnych pań i panów domu, którzy chcą gotować, smacznie i zdrowo, ale też szybko.

Ceramika na lata

Nazwa tych naczyń może być nieco myląca, bo jedynie powłoka pokrywająca dno wykonana jest z ceramiki, a samo naczynie najczęściej z aluminium. Patelnie czy garnki ceramiczne to sprzęty nowoczesne, idealne do przygotowywania dań beztłuszczowych. Jest to możliwe dzięki temu, że ceramiczna powłoka, którą pokryte jest dno, jest nieprzywierająca. Dlatego można na niej bez obaw smażyć warzywa czy mięso bez dodawania oleju. Powodów, dla których warto w swojej kuchni korzystać z naczyń ceramicznych, jest więcej. Garnki te są wyjątkowo odporne na zarysowania, jak również na rdzę. Przy odpowiedniej pielęgnacji – zwłaszcza ceramicznego dna, garnków tych możemy używać przez wiele lat. Nie tracą one też swoich walorów estetycznych, za które również są cenione.

Gotuj i zapiekaj

Garnki ceramiczne dostępne są w różnych kolorach, co pozwala nam wybrać takie, które będą idealnie pasowały do naszej kuchni. Naczynia z ceramicznym dnem można stosować na kuchenkach różnego rodzaju. Są odpowiednie zarówno do gotowania na gazie, ale można ich też używać, gdy mamy kuchenkę elektryczną. Warte odnotowania jest także to, że garnki te są odpowiednie do piekarnika i można w nich przygotowywać różnego rodzaju zapiekanki. Garnki te są też energooszczędne, a jeżeli gotowe danie zostawimy pod pokrywką, będzie ono długo ciepłe i nie będzie wymagało odgrzewania.