Garnek garnkowi nierówny. Każda potrawa może smakować inaczej, w zależności od tego, z jakiego materiału wykonane jest naczynie, w którym była gotowana.
Ceramika i stal
Garnki, których używamy na co dzień w domu dzielą się na kilka rodzajów, a każdy z nich ma swoje zalety i wady, swoich zwolenników i przeciwników. Do najpopularniejszych i najbardziej solidnych, które używane są także w gastronomii zalicza się garnki ze stali szlachetnej. To materiał bardzo wytrzymały, trwały i nierdzewny. Takie naczynie trudno uszkodzić czy w jakikolwiek sposób zniszczyć. Gotowanie w stalowych garnkach jest zdrowe, a potrawy smaczne. Na domowe potrzeby wystarczą nam
garnki ceramiczne, które obecnie należą chyba do najpopularniejszych.
Wybierz szkło
Cieszą się one zainteresowaniem między innymi ze względu na ich estetyczny i nowoczesny wygląd, ale powodów, by je mieć w swojej kuchni jest więcej. Garnki z powłoką ceramiczną to prosty sposób na zdrowe odżywianie – można w nich przyrządzać potrawy bez konieczności dodawania oleju czy innego tłuszczu. Do dna, które jest wykonane z ceramiki, nic bowiem nie przywiera. Ciekawą propozycją są bardzo nowoczesne już na pierwszy rzut oka, garnki szklane. Gotowanie w nich jest bardzo zdrowe, bo szkło nie zawiera chromu czy niklu i nie wchodzi w żadną interakcję z jedzeniem. Naczynia te są również odpowiednie dla alergików. Ich zaletą jest także to, że łatwo je utrzymać w czystości i można w nich gotować na kuchenkach różnego rodzaju, a także w piekarniku.