Folie do pieczenia – nietypowe zastosowanie

Folie do pieczenia mają szerokie zastosowanie w kuchni. Ich rola została tak bardzo poszerzona, że wykracza poza pierwotnie założoną funkcję. Folia aluminiowa jest doskonałym tworzywem do utrzymywania czystości w kuchni.

Każdy chyba zmagał się niejednokrotnie z przypaloną blaszką po cieście, zabrudzonym rusztem lub dnem garnka czy patelni. Można nieraz głowę stracić w tych zmaganiach. Okazuje się, że rozwiązanie może znajdować się w zasięgu ręki. Zwinięta w kulkę folia aluminiowa służy za swoisty druciak do szorowania. Można nią wyszorować skutecznie wnętrze piekarnika oraz inne zabrudzone powierzchnie.

Niekiedy nie warto inwestować w drogie specyfiki do czyszczenia, które mogą nie przynosić zadowalających efektów. Samodzielnie wykonanym druciakiem można dokonać naprawdę cudów. Dodatkowo możemy wspierać się poprzez wykony domowym sposobem płyn do czyszczenia. Wystarczy, że w dozowniku z rozpylaczem umieścimy wodę i ocet w proporcji jeden do jednego i uzyskamy skuteczny płyn do czyszczenia. Uzbrojeni w taką broń na pewno poradzimy sobie nawet z największymi zabrudzeniami.

Folia aluminiowa zwinięta w kilka grubych warstw służy także jako narzędzie do ostrzenia nożyczek. Wystarczy, że będziemy ją przecinać nożyczkami a ich ostrza przestają być tępe. Folia aluminiowa jest tez doskonałym produktem spożywczym ponieważ ma piękny, srebrny kolor i jest łatwa do modelowania i można wykonywać z niej różnorodne ozdoby. Wystarczy odrobina kreatywności i folia okaże się niezwykłą skarbnicą inspiracji.