Trwałe i zdrowe garnki – na które postawić?

Jeśli lubisz gotować z pewnością doskonale zdajesz sobie sprawę z faktu, że zupełnie inaczej smakuje potrawa ugotowana w garnku emaliowanym, inaczej w garnku ze stali nierdzewnej, a jeszcze inaczej w garnku z powłoką ceramiczną. Który zatem wybrać, aby domownicy z przyjemnością zajadali się przygotowanymi potrawami? Który będzie najzdrowszy i najtrwalszy? Na te pytania postaramy się odpowiedzieć w poniższym tekście.

Garnek dostosowany do kuchenki

Zapewne zdajesz sobie sprawę z faktu, że nie każdy garnek będzie pasował do każdej kuchenki. Zanim zatem zaczniesz zastanawiać się nad tym, który będzie najlepszy dla Waszej rodziny, najpierw sprawdź, który będzie pasował do kuchenki.

Dlaczego tak ważne jest to, aby dobrać garnki do kuchenki? Okazuje się bowiem, że nie każdy rodzaj będzie działał na każdej kuchence. Tak z pewnością jest z kuchenkami indukcyjnymi. Musisz pamiętać, że w tym wypadku potrzebne są garnki, które posiadają trójwarstwowe dno i powłokę ferromagnetyczną, współpracującą z polem magnetycznym, wytwarzanym przez kuchenkę. Pamiętaj jednak, że w tym wypadku tylko dno powinno być przykryte powłoką magnetyczną. Mając to na uwadze, producenci tworzą garnki emaliowane, garnki z powłoką ceramiczną, wykonane ze stali nierdzewnej, do których dodają jedynie powłokę ferromagnetyczną. Dzięki temu te pasują zarówno do tradycyjnych, jak i indukcyjnych kuchenek. Pamiętaj o tym, bo w przeciwnym razie nie uruchomisz kuchenki indukcyjnej i nie przyrządzisz obiadu.