Przyglądając się różnym rodzajom garnków i informacjom na ich temat, można stwierdzić, że wybranie jednego rodzaju, który pozwoli nam przygotować zdrowy posiłek, graniczy z cudem. Dlaczego tak się dzieje? Okazuje się bowiem, że niektóre substancje, z których tworzy się garnki, w niewyjaśniony sposób mogą przenikać do pożywienia, zmieniając tym samym jego smak, jak również wzbogacając je o szkodliwe substancje. Ile w tym prawdy? Czy garnki z powłoką ceramiczną, które chcemy nabyć naprawdę są szkodliwe? Na te pytania postaramy się odpowiedzieć w dzisiejszym artykule.
Atest PZH i masz pewność, że garnki są bezpieczne
Zdajemy sobie sprawę z faktu, że nasz wstęp w wielu z Was mógł wywołać popłoch i panikę. Nie mieliśmy tego na celu. Aby Was uspokoić, chcemy poinformować, że istnieją bezpieczne garnki, w których można przygotować zdrowy posiłek. Takie powinny zawierać atest PZH (Państwowy Zakład Higieny). Jeśli macie takie naczynia w swoim domu, nie musicie się niczego obawiać.
Jeśli chcecie bezpiecznie korzystać z garnków, unikajcie tych, które pochodzą od nieznanych producentów i są dziwnie tanie. Najlepiej wybierać produkty sprawdzonych producentów, którzy od lat dają swoim klientom garnki najwyższej jakości.
Jeżeli zależy Wam na zdrowiu, pamiętajcie również o tym, aby od razu wymieniać patelnie, z których zdarł się teflon i wyrzucać garnki z odpryskami (np. emaliowane). Te faktycznie, w miejscu uszkodzenia, mogą wydzielać szkodliwe dla zdrowia substancje.
Co więcej – warto mieć również na uwadze, że sam teflon jest nazwą zastrzeżoną, co oznacza, że tanie garnki i patelnie, które posiadają taką powłokę, są zwyczajną podróbką, na którą trzeba uważać.