O rodzajach garnków ciąg dalszy

Osoby, które regularnie śledzą naszego bloga zapewne zauważyły, że rozpoczęliśmy cykl artykułów na temat garnków dostępnych na rynku. Tym sposobem chcemy uświadomić Wam nie tylko, jak duża ilość produktów istnieje, ale również sprawić, że dokonacie świadomego wyboru, który w przyszłości zaowocuje nie tylko Waszym zadowoleniem, ale również pysznymi potrawami. W ostatnich dwóch artykułach omówiliśmy garnki ze stali nierdzewnej i żeliwne. Pozostały zatem garnki z powłoką ceramiczną, garnki emaliowane, szklane, miedziane, aluminiowe i inne twory, które powstają z połączenia wyżej wspomnianych. Którymi się dziś zajmiemy? Tego dowiecie się z dalszej części tekstu.

Bezpieczne dla zdrowia

Wiele osób twierdzi, że garnki aluminiowe nie są bezpieczna dla zdrowia. Dziś chcemy udowodnić Wam, iż ich produkcja na przestrzeni lat zmieniła się na tyle, że z powodzeniem można powiedzieć, że te są w pełni bezpieczne. Co więcej, jeśli posiadają atest PZH, nie ulega to najmniejszej wątpliwości.

Dlaczego warto postawić na ten rodzaj garnków? Przede wszystkim świetnie przewodzą ciepło, dzięki czemu gotowanie staje się o wiele przyjemniejsze. Co więcej, garnki tego typu zawsze pokryte są powłoką emaliowaną lub teflonową, dzięki czemu posiadają właściwości nieprzywieralne. Wspomniana powłoka chroni także żywność przed kontaktem z aluminium, choć to wykorzystywane do produkcji garnków jest anodowane, czyli w pełni bezpieczne dla zdrowia ludzkiego.

Warto podkreślić, że garnki wykonane z tego tworzywa są stosunkowo tanie. Pamiętajcie jednak, aby wybierać te, które wykonano z grubego aluminium. Dzięki temu będą służyć Wam przez wiele lat. Koszt zestawu wynosi około 300 zł.