Dziś kolejny artykuł z cyklu – poznajemy rodzaje garnków. Chcemy w nim skupić się na garnkach, które posiadają określone powłoki. Czy są dobre? Jak wypadają cenowo? Co je wyróżnia spośród innych modeli? Na te pytania postaramy się odpowiedzieć w poniższym tekście.
Powłoka ceramiczna – co daje użytkownikowi garnków?
Odkąd pojawiły się na rynku, coraz więcej osób chętnie sięga po garnki z powłoką ceramiczną. Co mają takiego w sobie, że chętnie wykorzystujemy je do przygotowania naszych ulubionych potraw?
Garnki z powłoką ceramiczną najczęściej wykonywane są ze stali, na którą producent nakłada powłokę ceramiczną. Warto mieć na uwadze, że dzięki niej, jedzenie nie przywiera do garnka podczas gotowania. Musicie jednak mieć na uwadze, że naczynia z ta powłoką znacznie lepiej radzą sobie z gotowaniem, niż smażeniem. Jeśli chcecie przygotować smażoną potrawę, pamiętajcie, aby dodać na patelnię odrobinę oleju lub oliwy. Wówczas powłoka nie będzie się nadmiernie nagrzewać, a potrawa wyjdzie chrupiąca.
Z zalet, o których musimy powiedzieć garnki z powłoką ceramiczną posiadają odporność na zarysowania i korozję, dzięki czemu można je użytkować przez wiele lat bez obaw, że te będą wchodziły w reakcję z pożywieniem. Co więcej, dobrze utrzymują ciepło. Jeśli chodzi o cenę, dobry zestaw można kupić już od około 400 zł.
Powłoka tytanowa – czyli jaka?
Od jakiegoś czasu na rynku można spotkać garnki, które powleczone są tytanem. Ten, podobnie, jak powłoka ceramiczna jest odporny na zarysowania. Jedzenie nie przywiera do takiego garnka i nie wchodzi z nim w reakcje chemiczne. Warto podkreślić, że garnki tego typu są niezwykle lekkie. Dlaczego zatem rzadko spotykamy je w naszych domach? Otóż ich największą wadą jest cena, która sięga od 1500zł w górę za komplet.