Dziś ostatni z artykułów z cyklu “garnki z powłokami”. W poprzednich opowiedzieliśmy Wam dlaczego garnki z powłoką ceramiczną zyskują na popularności, czym są garnki z powłoką tytanową i dlaczego nie trzeba bać się garnków z powłoką teflonową. Jeśli nie mieliście jeszcze okazji do zapoznania się z tymi informacjami, zachęcamy do przeczytania naszych poprzednich wpisów. W tym artykule chcemy natomiast zająć się ostatnim typem garnków z powłoką, mianowicie garnkami, które są pokryte emalią. Czy są bezpieczne? Jakie posiadają właściwości? Na te i inne nasuwające się pytania odpowiadamy poniżej.
Popularne, lekkie i niedrogie
Garnków emaliowanych używały już nasze babcie i mamy. Na jakiś czas zniknęły z rynku, ponieważ wyparte zostały przez naczynia z innymi powłokami, które były bardziej trwałe. Na szczęście, pięknie zdobione garnki emaliowane powoli wracają do łask. Doskonale sprawdzają się w stylowych kuchniach, gdzie nie brakuje cudownych zapachów i smaków.
Ich największą zaletą jest idealnie gładka powłoka, dzięki której nie ma mowy o gromadzeniu się w naczyniu bakterii. Warto również podkreślić, że powłoka emaliowana jest odporna na nagłą zmianę temperatury, dzięki czemu gorącą potrawę, którą chcemy od razu wystudzić, można w garnku emaliowanym śmiało włożyć do zimnej wody.
Garnki z powłoką emaliowaną powinni pokochać alergicy, Ta bowiem nie wchodzi w żadne reakcje z pożywieniem, dzięki czemu jest w pełni bezpieczna dla ich zdrowia.
Dlaczego niektórzy rezygnują z zakupu tego typu garnków? Przede wszystkim dlatego, że przygotowywane jedzenie, jeśli nie będzie pilnowane i mieszane, może się przypalić i przywrzeć do dna garnka. Co więcej, emalia, choć obecnie bardziej wytrzymała, często odpryskuje, co całkowicie dyskwalifikuje takie garnek.