Folie do pieczenia wielokrotnego użytku

Folie do pieczenia kojarzą się zazwyczaj z produktem jednorazowego użytku. Po zakończeniu pieczenia, folia przestaje być potrzebna i się ją po prostu wyrzuca do śmietnika. Jednakże jest alternatywa dla takiego oblicza folii. Istnieją folie do pieczenia, które można używać więcej razy. Jest to zapewne ukłon w kierunku środowiska naturalnego, które zasypywane jest przez człowieka tonami wytwarzanych odpadów.

Gospodarstwa domowe produkują ich bardzo dużo. Trzeba więc wymyślać rozwiązania, które w jakimś stopniu ograniczą ten proces. Stąd pomysł, aby jednorazowe woreczki foliowe na zakupy były płatne. Ma to skłonić ludzi do chodzenia na zakupy z torbami wielokrotnego użytku, a tym samym do troski o otaczającą nas naturę. Folie do pieczenia wielokrotnego użytku poza aspektem ekologicznym, mają także korzystny wymiar ekonomiczny. Nie musimy kupować produktu, który zużyjemy.

Po użyciu jest to folia, która można łatwo wyczyścić. Wystarczy umyć ją gąbką nasączoną płynem do mycia naczyń. Należy zrobić to dokładnie, aby nie pozostały resztki żywieniowe. Można też umyć ją w zmywarce. Przechowuje się ją w formie cienkiego rulonu, więc nie zajmuje dużo miejsca w kuchni. Spełnia ona dokładnie taką samą funkcję jak folia jednorazowego użytku. Jej rolą jest zapobieganie przywierania ciasta do podłoża. Nadaje się do wyłożenia na dużej blasze, jak i w różnego rodzaju naczyniach, które stosujemy do pieczenia w piekarniku. Można ją także stosować w mikrofalówkach.