Dla mięsożerców

Jedni w ogóle nie jedzą mięsa, inni jedzą go zbyt dużo. A nawyki żywieniowe nie jest łatwo zmienić. Możemy jednak znaleźć złoty środek i nie rezygnować z jedzenia mięsa, ale postarać się przyrządzić je nie tylko smacznie, ale i zdrowo.

Mięso po nowemu

Przede wszystkim warto postarać się o to, aby do mięsa dodawać jak najmniej tłuszczu, a najlepiej wcale. Jest ono bowiem już samo w sobie wystarczająco tłuste. W tej kwestii ważną rolę ma do spełnienia naczynie, w jakim naszą sztukę mięsa będziemy przyrządzać. Do duszenia czy pieczenia bez tłuszczu idealnie nadają się foremki czy garnki ceramiczne. Używając tych naczyń, nie musimy stosować na przykład rękawów do pieczenia. Ceramiczne powłoki zastosowane w tych garnkach, sprawiają, że nic do nich nie przywiera i się nie przypala. Docenią to amatorzy smaku pieczonego mięsa, dla których gotowanie na parze nie jest rozwiązaniem.

A może na parze?

Producenci naczyń z powłoką ceramiczną mają także w swojej ofercie naczynia do gotowania na parze. Nieprzekonani do tej formy przyrządzania jedzenia, a zwłaszcza mięsa, powinni wiedzieć, że nie musi ono mieć mdłego smaku. Wszystko zależy od tego, jak je przyprawimy. Na wiele godzin przed gotowaniem warto je zamarynować, wówczas mięso stanie się soczyste i pełne aromatów. Przykładowa marynata może zostać sporządzona z miodu, soku z cytryny, z dodatkiem ziół i przypraw. Dobrym sposobem jest także dodanie do wody, z której wydobywa się para, garści ziół, które nadadzą mięsu aromatu. Innym sposobem na smaczne przyrządzanie mięsa bez tłuszczu jest duszenie go. Do tego celu idealna jest patelnia ceramiczna. Dobrze jest jednak mięso podlać wodą, bo duszone zbyt długo może się nieco przypalić nawet na powłoce ceramicznej. Należy też pamiętać, że choć nadmiar tłuszczu nie jest pożądany dla naszego zdrowia i sylwetki, to nie powinniśmy go całkowicie wyeliminować z diety. Potrzebny jest nam zwłaszcza ten, który zawiera kwasy tłuszczowe nienasycone. Przyczyniają się one między innymi do większej odporności organizmu. Tłuszcz dostarcza nam także witamin.